Протокол от съдебно заседание от 12.10.2020 г. по гр.д. № 91/2020 г.

 

на второ четене в 12,00 часа

Ищецът В.К., редовно и своевременно призован, не се явява. От негово име се явява адв.Д., надлежно упълномощена отпреди.

Ответницата В.К., редовно и своевременно призована, не се явява и не изпраща представител в съдебно заседание.

Ответникът „....“ ЕООД, редовно и своевременно призован, не изпраща представител в съдебно заседание. 

Явява се вещото лице инж.Т., редовно и своевременно призована, от която е постъпило заключение по назначената съдебно-техническа експертиза в срок.

Адв.Д.: Да се даде ход на делото.

Съдът счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и затова

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

Сне се самоличността на вещото лице, както следва:

инж.Т.Д.Д. – Т. на ... години, ......, без родство и дела със страните по делото.

На вещото лице се напомни наказателната отговорност по чл.291 от НК, същото обеща  да даде заключение по съвест и знание.

Вещото лице Т.: Поддържам заключението. Имам лиценз за оценител на недвижими имоти.

Адв.Д.: След извършеното застрояване в поземлен имот с идентификатор № 80371.161.... според Вас пазарната оценка на този имот по-ниска ли е отколкото преди да бъде извършено застрояването?

Вещото лице Т.: Да, по принцип всеки терен за строителство щом има извършено строителство цената пада примерно с около 10 %. Също така цената зависи от местоположението на застроената постройка, дали има резервен терен, който може да се оползотвори или няма такава възможност, така че при всички случаи цената би паднала на земята. В конкретния случай също е така.

Адв.Д.: Нямам въпроси към вещото лице.

На вещото лице да се изплатят 280 лева от внесения по делото депозит.

Адв.Д.: Да се приеме заключението на вещото лице като компетентно изготвено. Въз основа на издаденото ни съдебно удостоверение сме се снабдили със скица на поземлен имот № 15-910471/05.10.2020 г. и скица на сграда № 15-910468/05.10.2020 г., издадени от СГКК гр.Смолян, които представям и моля да бъдат приети като доказателство по делото.

Съдът счита, че следва да приобщи към доказателствата по делото заключението по назначената съдебно-техническа експертиза, както и представените в днешно съдебно заседание от адв.Д. скица на поземлен имот № 15-910471/05.10.2020 г. и скица на сграда № 15-910468/05.10.2020 г., издадени от СГКК гр.Смолян. Водим от горното, съдът 

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА И ПРИЛАГА към доказателствата по делото заключението по назначената съдебно-техническа експертиза, изготвено от вещото лице инж.Т., скица на поземлен имот № 15-910471/05.10.2020 г. и скица на сграда № 15-910468/05.10.2020 г., издадени от СГКК гр.Смолян.

Адв.Д.:  Нямам други доказателствени искания. Няма да соча други доказателства. Считам делото за изяснено от фактическа страна. Представям списък за разноски, ведно с касов бон за издадените скици. Считам, че са налице предпоставките за постановяване на неприсъствено решение. Поддържам искането си за постановяване на такова и в днешно съдебно заседание. Моля за произнасяне в този смисъл.

Съдът счита, че са налице предпоставките по чл.238 и чл.239 ГПК за постановяване на неприсъствено решение по делото. Ответниците не представиха в срок отговори на исковата молба, съответно не се явиха и не изпратиха представители в първо съдебно заседание по делото, нито пък направиха искане за разглеждането му в тяхно отсъствие. Налице е искане от ищеца за постановяване на неприсъствено решение. Освен това съдът намира, че искът е вероятно основателен с оглед на посочените в исковата молба обстоятелства и представените доказателства; на страните са указани последиците от неспазване на сроковете за размяна на книжа и от неявяването в съдебно заседание. С оглед на тези данни, съдът счита, че следва да прекрати съдебното дирене и да се произнесе с неприсъствено решение. Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО ПО СЪЩЕСТВОТО НА СПОРА

Адв.Д.: Моля да се произнесете с неприсъствено решение, с което да уважите предявения иск като основателен и доказан с оглед наличието на всички предпоставки за постановяване на решение в този смисъл.

Съдът ще се произнесе с неприсъствено решение, което ще обяви на 12.11.2020 г.

Протокът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието закрито в 12,10 часа.

 

 

                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                                            СЕКРЕТАР: